Την Παρασκευή 12/04 θα τεθεί εκ νέου ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το δικαίωμα Ορισμένων Υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου και των Μελών των Οικογενειών τους να Κυκλοφορούν και να Διαμένουν Ελεύθερα στη Δημοκρατία που θα τεθεί σε ισχύ εφόσον αποφασιστεί άτακτη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Η ρύθμιση όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Ολομέλειας θα εδράζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας και θα ισχύουν οι ίδιες διατάξεις για τους Κυπρίους υπηκόους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Πρόεδρος του νομοθετικού σώματος Δημήτρης Συλλούρης, όπως και Βουλευτές κάλεσαν την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία που έχουν νομοσχέδια που άπτονται του ενδεχομένου άτακτης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ να τα καταθέσουν άμεσα στη Βουλή και πριν την προσεχή Παρασκευή.
Το νομοσχέδιο συζητήθηκε, άτυπα, σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών χθες Πέμπτη και επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σήμερα και παρόλο ότι η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής απέρριψε την αναβολή, μετά από συνεννόηση του Προέδρου της Βουλής με τον Υπουργό Εσωτερικών, η ψηφοφορία αναβλήθηκε για την προσεχή Παρασκευή ώστε το κείμενο του νόμου να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.
Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ενημέρωσαν την Ολομέλεια της Βουλής για την παράταση 12 μηνών στην ημερομηνία του Brexit, που προτείνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας είπε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ότι σκέφτεται να κλητεύσει τον Υπουργό Εμπορίου, ο οποίος όπως είπε παραγνωρίζει με άλλους 3-4 Υπουργούς, την Επιτροπή της οποίας προεδρεύει και το αίτημα του Κοινοβουλίου για ενημέρωση αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
Ο κ. Λιλλήκας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας τους να προβεί τις δέουσες υποδείξεις αναφορικά με τις υποχρεώσεις που έχουν οι Υπουργοί να παρίστανται στις συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.
Σε ό,τι αφορά τον Υπουργό Εμπορίου, ο κ. Λιλλήκας είπε πως απάντησε στην πρόσκληση της Επιτροπής Εξωτερικών ότι έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις, αλλά την ίδια μέρα που προσκλήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών θα παραστεί σε συνεδρία άλλης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, το νομοσχέδιο τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ωστόσο υπεβλήθη ένσταση για τη διαδικασία από τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου, τον οποίο ακολούθησαν οι Οικολόγοι, η Αλληλεγγύη, η Συμμαχία Πολιτών και οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και Παύλος Μυλωνάς, ωστόσο μετά από ψηφοφορία επί του αιτήματος αναβολής, η πλειοψηφία του νομοθετικού σώματος κατέληξε όπως το νομοσχέδιο τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα, ωστόσο ο Πρόεδρος της Βουλής εξέτασε το ενδεχόμενο αναβολής με τον Υπουργό Εσωτερικών και αποφάσισε πως θα τεθεί προς ψήφιση στις 12 Απριλίου.
Υποβάλλοντας την ένσταση του για την διαδικασία του κατεπείγοντος, ο κ. Ευσταθίου είπε πως μπορεί να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας την άλλη Παρασκευή, 12 Απριλίου. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε κράτος σοβαρό, πρόσθεσε.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου ανέφερε πως οι Βουλευτές που έχουν επιφυλάξεις έχουν δίκαιο. Πρόσθεσε ότι μόλις τις τελευταίες εβδομάδες είναι πιο εμφανές το άτακτο Brexit. Παρατήρησε πως ο καλός νοικοκύρης φροντίζει έγκαιρα και διαβεβαίωσε ότι στην εκτενή συζήτηση που διεξήχθη την Πέμπτη στην Επιτροπή Εσωτερικών, έγινε αριθμός διορθώσεων.
Οι όροι του νομοσχεδίου, είναι η όροι του προσχεδίου συμφωνίας που είχε το Ηνωμένο Βασίλειο με την ΕΕ, συνέχισε η κ. Μαύρου προσθέτοντας ότι άλλο το θέμα βίζας και άλλο το θέμα της μόνιμης παραμονής. Διευκρίνισε πως το θέμα της βίζας δεν καλύπτεται από το νομοσχέδιο. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών επεσήμανε πως δόθηκαν διαβεβαιώσεις στην Επιτροπή πως οι διατάξεις του νόμου θα διέπονται από την αρχή της αμοιβαιότητας και θα ισχύουν για τη διαμονή των Κυπρίων πολιτών στη Βρετανία.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε πως η ΕΕ βρίσκεται σε νομικοπολιτικό αδιέξοδο στο ενδεχόμενο άτακτου brexit. Πρόσθεσε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ συζήτησε και κατέληξε να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος καθώς συμφωνεί με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών ότι διεξήχθη σοβαρή μελέτη στη μονοήμερη συνεδρία.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης παρατήρησε πως φαίνεται να είμαστε κακώς προετοιμασμένοι ενώπιον ενός άτακτου brexit και κάλεσε σε υπεύθυνη πράξη τη Βουλή.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε πως η κατάθεση του νομοσχεδίου είναι ένα δείγμα για ότι θα ακολουθήσει σε άτακτη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και απηύθυνε έκκληση στην Κυβέρνηση να καταθέσει ενώπιον της Βουλής όλα τα νομοσχέδια που αφορούν άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, μέχρι την προσεχή Παρασκευή.
Ο κ. Λιλλήκας είπε πως είναι ζήτημα που θα το ρυθμίσει η ΕΕ γενικά και είναι αχρείαστος ο πανικός. Δεν υπάρχει αναγκαιότητα για βιασύνη πρόσθεσε
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ζήτησε να δοθεί χρόνος για καλύτερη εξέταση του προτεινόμενου νόμου. Είναι πραγματικότητα ότι μπορούμε να βρεθούμε μπροστά στην κατάσταση να συρρέουν νομοσχέδια για να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, παρατήρησε.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως το νομοσχέδιο είναι πρόχειρα γραμμένο και πρέπει να δοθεί χρόνος διορθώσεων. Πρόσθεσε πως ο νόμος δεν θα τεθεί σε ισχύ παρά μόνο εφόσον προχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε άτακτο Brexit.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελαττωματικοί αερόσακοι: Έτσι θα καταλάβουμε αν τους έχουμε στο αυτοκίνητό μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις